LPG hervulbare gasdamptanks

 • Geplaatst op
 • Door Mark
 • 2
LPG hervulbare gasdamptanks

Word elke keer je propaanfles ruilen je te duur? Altijd al een LPG gasfles willen aanschaffen?

Wij vertellen je de voor en nadelen betreffende lpg gasflessen

De LPG gasdamptanks zijn uitermate geschikt voor uw caravan / camper of voor in en rondom uw huis / schuur of hobby ruimte. Geschikt voor o.a. uw camper / caravan, koelkast, verwarming, kookstel, terras heater, gas barbecue / grill, brander of mobiele gaskachel.

 

LPG gasflessen hebben veel voordelen, zo is het gasverbruik een stuk voordeliger en heeft u geen wisselflessen meer nodig. U heeft zelf de controle over de inhoud en de flessen zijn door heel Europa hervulbaar met LPG autogas.

 

De voordelen tegenovereen butaan / propaanfles komen op dit neer:


De dichtheid (=gewicht) van propaan is 0,510 kg bij 15°C voor 1 kubieke dm of 1 liter gas.


Wanneer een propaanfles 10,5 kg propaangas kan bevatten, dan betekent dit 10,5 : 0,51 = 20,59 liter vloeibaar propaan (= 10295 liter gasvormig propaan).
De dichtheid (=gewicht) van butaan is 0,587 kg bij 15°C voor 1 kubieke dm of 1 liter van het product.
Wanneer een butaanfles 13 kg butaangas kan bevatten, dan betekent dit 13 : 0,587 = 22,15 liter.
LPG bestaat uit een mengsel van butaan en propaan.
De verhouding tussen dit mengsel kan verschillen (ook wel zomer en winter LPG genoemd)
In onze berekening gaan wij uit van 60% propaan en 40% butaan (dit is de gemiddelde verhouding)

 

Kortom, veel goedkoper en handiger dan met de traditionele propaan ruil gasfles!

De LPG gasfles verdiend zich met ong. 14x vullen weer terug!!!

 

De aanschaf van een lpg gasfles is vaak de drempel, dit komt door de hogere aanschaf kosten. De LPG gasflessen zijn duurder dankzij de extra eisen voor de appendages en certificering. Bij gemiddeld gebruik zal de fles zich echter snel terug verdienen.

 

In LPG zit een olie toevoeging wat vervuiling in uw installatie kan veroorzaken. De koelkast en o.a. Truma apparatuur / gasdruk regelaars is hier gevoelig voor. De olie toevoeging kan echter eenvoudig uit de LPG gefilterd worden met behulp van een lpg gasfilter.

 

De LPG gasflessen kunnen rechtstreeks gevuld worden middels het vulstuk. Dit vereist zeer weinig installatie. Bij het vullen van de fles middels het vulstuk moet de gaskast open en kan er direct op de fles gevuld worden. Met een buiten vul aansluiting kunt u eenvoudig de lpg gasfles vullen zonder de gaskast te openen. In veel landen is dit ook verplicht.

 

Om de buitenvuller te installeren en op deze manier de LPG fles te kunnen vullen is enige technische kennis en het juiste gereedschap vereist. De installatie kan ook professioneel verzorgt worden door de partners van MultiFlame. De kosten voor het installeren van de buiten vul set liggen +/-  tussen de € 79,95 en € 94,95 kijk voor meer informatie op https://lpgindecamper.nl/

 

F.A.Q. / Veel gestelde vragen:

 

Mag ik mijn lpg gasdamptank vullen?

 

Ja, Geïnstalleerde lpg gasdamptanks mogen gevuld worden voor verwarmings doeleinden.

Je kunt met een gekeurde LPG gasdampfles overal in Europa lpg tanken. Wel zijn er regels en eisen verbonden aan het tanken. Zo is het voor Een LPG gasfles (of lpg-gasdamptank) vullen, als deze buiten je voertuig is geplaatst, is verboden. De tankmedewerker zal dan de gastoevoer blokkeren. Daarom is het handig om een buitenvulset in te bouwen. 

Note: Een lpg-gasdamptank valt per definitie onder gasflessen. Een lpg-gasdamptank is ontwikkeld en gekeurd om bij de pomp gevuld te worden met lpg.

 

Is lpg vervuilend voor apparatuur?

 

Ja, lpg heeft een olie toevoeging welke uw apparatuur kan vervuilen. De koelkast en o.a. Truma apparatuur / gasdruk regelaars kunnen niet tegen deze deze toevoeging. Gebruik bij voorkeur een lpg gasfilter.

 

Werken alle producten op lpg?

 

Alle producten welke op propaan werken kunnen ook op lpg gas gebruikt worden.

 

Kan lpg in de winter gebruikt worden?

 

Ja, lpg is gewoon te gebruiken in de winter. lpg is een mix van butaan en propaan. Propaan heeft een kookpunt van -42 graden en butaan heeft een kookpunt van -0,6 graden wat in praktijk inhoud dat butaan slecht verdampt bij temperaturen onder de 5 graden. Bij gebruik kan het dan zijn dat er een deel butaan in de tank blijft zitten welke niet wil verdampen. Wanneer de temperatuur weer boven de 5 graden is zal dit deel weer gewoon mee verdampen. Wanneer u op wintersport gaat is het daarom wel slim om een verwarmings element aan te brengen op de tank of een extra propaan tank mee te nemen.

 

Meer info of vragen?

 

U kan hieronder uw vraag stellen waarop zo spoedig mogelijk gereageerd zal worden.

Reacties

 1. C van Asperen C van Asperen

  Beste Mark,

  Dit is niet mogelijk.
  De gasdamptanks moeten recht gevuld en gebruikt worden. Tijdens transport mogen ze wel liggend vervoerd worden.

  Met vriendelijke groet
  Chris
  MultiFlame

 2. mark van den Broek mark van den Broek

  Hallo ik heb een vraag een gasdamptank, Dus origineel fabrieks
  Het is een staande opstelling zoals de traditionele butaanfles. Als men deze liggend vult/tank gaat dat? Omwille van de 80% en andere techniek die erin zit vraag ik dit me af. Naar mijn idee zou die enkel staand gevult kunnen worden of heb ik het mis?
  Mvg mark

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »