Mobiele gaskachels zonder afvoer

Mobiele gaskachels zonder afvoer

Uitleg over de verschillende type mobiele gaskachels welke zonder afvoer binnen gebruikt mogen worden.

Bent u op zoek naar een mobiele gaskachel?

Graag geven wij uitleg welke kachel voor u geschikt is en hoe de techniek werkt. 

 

De mobiele gaskachels:

 

De meest gestelde vraag is: "mag deze kachel zonder afvoer binnen gebruikt worden?" Ja, dit mag!

 

Hoe dit kan? De mobiele gaskachel voldoet aan zeer strenge eisen voor het gebruik in leefruimtes. Zo zit er een ODS beveiliging op die de zuurstof en koolmonoxide gehaltes meet en bij afwijking de kachel uitschakelt nog ver voor u er iets van merkt. Hierdoor mag de mobiele gaskachel binnenshuis worden gebruikt.

 

De mobiele gaskachels hebben op flessengas een 100% verbrandingstechniek. In de praktijk houdt dit in dat de kachels een emissie mogen hebben van max. 4% (de meeste modellen hebben 2.5 tot 3%). Hierdoor kunnen de mobiele gaskachels in alle ruimtes geplaatst worden waar een permanente ventilatie aanwezig is.

 

De voorwaarden voor gebruik inpandig:

-Minimaal 100 cm2 ventilatie

-De ruimte moet minimaal 40 m3 groot zijn (kan afwijken per model)

-Vrije ruimte houden voor de kachel van minimaal 50 cm (infrarood kachels minimaal 150 cm)

 

Waar mag de mobiele gaskachel niet worden gebruikt?:

NIET geschikt voor: badkamer, flat (hoger dan 2de verdieping), kelder, boot (onder de waterlijn) en ruimtes kleiner dan 40 m3.

 

WEL zeer geschikt voor: woonkamer, keuken, serre, werkkamer, schuur, garage, blokhut, tuinhuis, chalet, stacaravan enz.

 

Hoe werkt de ODS beveiliging: 

De mobiele gaskachel heeft een techniek in de waakvlam waardoor deze enkel in de juiste conditie kan branden. Wanneer er een daling van zuurstof of een stijging van koolmonoxide is zal de waakvlam afwijkend branden en uit gaan, waarna de gastoevoer afgesloten zal worden door de thermokoppel. De werking hiervan is zeer goed door getest en kan dan ook niet falen en is niet slijtage gevoelig.

 

Verschillende modellen mobiele gaskachels:

De rol kachels kennen verschillende uitvoeringen met elk hun eigen voor en nadelen.

-Katalyt gaskachels

-Infrarood gaskachels

-Blueflame gaskachels

 

Katalyt gaskachels:

De katalyt rol kachels zijn voorzien van een verbrandingsdeken met een interne verbranding. Deze kachel heeft een schone verbranding maar het duurt enkele min. alvorens deze warmte afgeeft.

 

Infrarood kachels:

De infrarood rol kachels hebben een keramisch element die door de vlam gaat opgloeien en de warmte de ruimte in straalt. Deze infrarood kachels geven daarom een zeer behaaglijke stralingswarmte af waardoor de gaskachel altijd als warmte bron waarneembaar is. Naast de stralingswarmte geeft de kachel ook zeer veel convectie warmte. Dit is de warmte die door de ruimte circuleert en de ruimte verwarmt. De infrarood kachels werken geheel zonder stroom, enkel een gasfles aansluiten en klaar! Er zijn modellen met een ingebouwde ventilator die de warmte de ruimte in blaast en zorgt voor een snellere warmte spreiding. De modellen met de turbo ventilator hebben wel een stroom aansluiting nodig. Nadeel van de infraroodkachels: Niet geschikt in een vochtige omgeving en tevens dient er een vrije ruimte voor de kachel te zijn van 150 cm. Voordeel van de infrarood kachels: Direct stralingswarmte en zeer veel vermogen! 

 

Blue Flame gaskachels: 

De blueflame rol kachel heeft een blauwe vlammenbalk die direct veel convectie warmte geeft in de ruimte. De blueflame gaskachels geven een gezellige sfeer en veel vermogen. Er zijn vele uitvoeringen van de blueflame gaskachel zoals de Provence of Manhattan. Maar ook de Broilfire met thermostaat regeling die vol automatisch de brander in en uit schakelt zonder stroom. Dit model is zeer breed toepasbaar en kent eigenlijk geen nadelen. 

 

Onderhoud:

De mobiele gaskachels hebben zeer weinig onderhoud nodig. Enkel af en toe de kachel incl. het brander element stof en spinnen rag vrij maken. Wanneer de kachel niet of afwijkend brandt kunt u contact met ons opnemen. Wij zullen dan op afstand enkele dingen met u nalopen en uitsluiten. Mocht dit niet lukken dan kunnen wij uiteraard de kachel voor u nakijken en eventueel herstellen.

 

Brandstof:

De mobiele gaskachels werken op flessengas. Dit kan butaan, propaan of lpg gas zijn. In praktijk adviseren wij propaan of lpg omdat butaan niet fijn meer werkt bij temperaturen onder de 5 graden.

U kan zonder aanpassing wisselen tussen propaan, butaan of lpg gas. Zo is het mogelijk te wisselen of over te gaan naar een ander soort gas. 

Wanneer loont het om de mobiele gaskachel op LPG gas te gebruiken? De kachels werken uitstekend op lpg gas. Hiervoor zijn speciale hervulbare lpg gasdamptanks verkrijgbaar. De meeste kachels bieden achterin plaats aan een lpg gasfles tot 27 liter. 

Indien u de kachel af en toe aan zet om even te verwarmen is het voordeliger om de kachel op propaan of butaan te gebruiken. Wanneer u de kachel structureel gebruikt loont het al snel om een lpg gasfles aan te schaffen. 

Het kantelpunt is ongeveer 100 branduren per jaar, wanneer u meer stookt zal lpg zeker lonend zijn voor u.

Het voordeel van lpg: u kunt de fles op ieder moment weer (bij)vullen, de fles hoeft niet leeg te zijn. Bij propaan flessen daarentegen moet u veelal gebruik maken van een reserve fles, omdat u de fles weer leeg moet inleveren. 

 

Zoekwoorden: campingkachel, patio heater, rolkachel, propaan kachel, lpg kachel, butaan kachel, gasheater, bijzetkachel, straalkachel, werkplaats kachel, bijverwarming, bijzetkachel, mobiele gas kachel.

 

Enkele handige linkjes:

Mobiele gaskachels

Lpg gasflessen

Reacties

 1. Chris Chris

  Beste Erik,

  Wat vervelend als u ziek bent geworden echter is de kachel met die waardes niet het probleen.
  33 ppm is prima, tot 350 is super goed en schone lucht. Pas boven de 1000 ppm is het slechtere lucht kwaliteit.

  De kachels worden uitvoerig getest op o.a. de uitstoot waardes.
  Neem graag contact met ons op voor meer uitleg.

  Met vriendelijke groet,
  Chris

 2. Erik Erik

  Ik maak mij zorgen over ppm waarde. Ik heb door een installateur het op laten meten en het kwam uit op 33ppm.

  Dit lijkt mij niet okay! Ik ben bang voor chronische vergiftiging. Ik ben ook ziek geworden. Overprikkeld systeem. Ik zit dagelijks een aantal uren in de woonkamer van 40m3.

 3. kees ijpelaar kees ijpelaar

  Ik heb zo,n straalkachel op lpg maar zijn de stikstofoxide niet schadelijk welke vrijkomen?

 4. C van Asperen C van Asperen

  Beste Ton,

  Bij elke verbranding komt vocht vrij.
  Dit is echter zeer beperkt en met de vereiste ventilatie van de ruimte is de vocht ook probleemloos weg te ventileren.
  Wanneer een ruimte al vochtig is zal je dit zien door dat vocht tegen koudere delen gaan afzetten zoals ramen of metalen. Het beste kan u dan de ruimte vooraf even goed ventileren en dan goed warm stoken en vervolgens weer alles open gooien en door laten ventileren. De vocht zal namelijk in de warme lucht zitten en door dit een paar keer weer goed door te luchten zal het vocht in de ruimte snel afnemen. De kachel zelf voorkomt dus meer vocht en produceert maar heel weinig.

  Mvg,
  Chris
  MultiFlame

 5. C van Asperen C van Asperen

  Beste G. Palmers,

  Op de website geven wij aan:
  De mobiele gaskachels mogen NIET gebruikt worden in:
  – Flats / verdiepingen boven de 2de etage

  Dit heeft te maken met de lucht dichtheid in de afstelling van de kachel. Wij adviseren dit ook niet met een afwijkende regelaar aan te passen gezien dit buiten de product specificaties valt.

  Mvg,
  Chris
  MultiFlame

 6. G Palmers G Palmers

  Ik heb mob.qlima gaskachel en woon 9 hoog in flat. Kan ik deze kachel ook gebruiken met andere druk regelaar? Vr.groet Geert

 7. Ton Linders Ton Linders

  Vraagje als de gaskachel zonder afvoer op LPG brand, komt er dan ook net zoveel vocht in de ruimte als propaan? Ier er een manier om dit vocht dan te verkomen? Mvg, Ton.

 8. C van Asperen C van Asperen

  Beste Jochim,

  Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een geur bij een kachel. Vaak word een geur als gaslucht gezien echter blijkt dit eigenlijk nooit gas te zijn. Er kan sprake zijn van een geoliede behuizing wat bij verwarming een paraffine lucht kan geven, dit zal na mate van gebruik afnemen. Ook kan er een 3de factor zijn zoals bepaalde luchtjes in de ruimte die door verwarming een afwijkende geur geven. Zo hebben wij al vaker gehoord dat een luchtverfrisser door de open verbranding van de kachel dus een onaangename geur kan aannemen. Ook in bijvoorbeeld werkplaatsen waar met WD40 of verf word gespoten kan de kachel de keur erg versterken.
  Eventueel kan u gevoelig zijn voor de olie toevoeging in het lpg.
  Dit is zeer nihil echter heb ik wel eens eerder gehoord dat ze na het plaatsen van een keramische filter hier geen last meer van hadden.
  Hopelijk heeft deze informatie geholpen.
  Veel plezier met de kachel gewenst.

  Met vriendelijke groet,
  Chris - MultiFlame

 9. C van Asperen C van Asperen

  Beste Philip,

  Wij hebben op deze pagina staan:
  'Waar mag de mobiele gaskachel niet worden gebruikt?:

  NIET geschikt voor: badkamer, flat (hoger dan 2de verdieping), kelder, boot (onder de waterlijn) en ruimtes kleiner dan 40 m3.'

  Op de 3de verdieping is dus niet toegestaan.

  Met vriendelijke groet,
  Chris - MultiFlame

 10. Jochim Deckers Jochim Deckers

  Geachte.

  Hier ook de Provence kachel op LPG.
  Hier ook sprake van enige geur hinder... De kachel heeft al permanent enkele dagen gebrand. Kan u me info geven wat de oorzaak kan zijn van de geur...
  Mvg Jochim Deckers.

 11. Chris Chris

  Hallo,
  Wat vervelend dat er een bij geur is. De provence kachel moet altijd ingebrand worden. Het materiaal is van gietijzer en is geolied waardoor er soms wat paraffine achtige geur los kan komen.
  Ik zou aanraden om eerst even de veiligheid instructie te volgen:
  https://multiflame.nl/handleidingen/Veiligheidsinstructie.pdf

  Daarna de kachel in een goed geventileerde ruimte enkele uren laten branden.

  Ik verwacht dat het dan is opgelost.

  Veel plezier met de kachel gewenst.

 12. Angelique Johnson Angelique Johnson

  Ik gebruik een lpg gasfles voor mijn net overgenomen provencekachel maar ruik een gaslucht die enigszins op de luchtwegen slaat. Waar kan dit aan liggen?
  Hoor graag,
  Bvd en mvg,
  Angelique Johnson

 13. C van Asperen C van Asperen

  Beste Ysabel Detaellenaere,

  De blue flame van Broilfire zal helaas pas weer in sept. 2021 binnen komen.
  We hebben nog wel andere modellen.

  Met vriendelijke groet,
  Chris

 14. Ysabel Detaellenaere Ysabel Detaellenaere

  Beste,

  Ik vind echter geen info over het model KF-B006-MP van Broilfire bleu flame.
  Bestaat die niet meer?
  Kan u me zeggen of er daar ook die beveiligingen opzitten zoals uitval bij co2 tekort, omvalbeveiliging, en dergelijke meer.
  Of kan u me de info over dit toestel bezorgen aub?

  Alvast bedankt.

  Mvg
  Ysabel Detaellenaere

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »