Wokken, wok branders en de toepassingen!

Wokken, wok branders en de toepassingen!

Is wokken iets voor mij? Wat heb ik allemaal nodig om te wokken? Hoe wok ik precies?

Wat is eigenlijk wokken?

Wokken, ook wel roerbakken genoemd  is afkomstig uit Azië, uit de omgeving van de Chinese stad Kanton. Hout was hier zeer schaars, de bevolking moest economisch koken. De oplossing vonden ze in het kleine stukjes snijden van groenten en vlees. Deze werden vervolgens boven een hoog vuur, in een roodgloeiende wok tegelijk gebakken.

Zo ontstond de kooktechniek (wokken) waarmee je voedsel in een wok (wadjan) met daarin hete olie op hoog vuur bereidt terwijl het voedsel continue wordt omgeroerd.  

 

Diverse soorten wok branders:

Indien de wok brander binnen gebruikt wordt dient er altijd een thermische beveiliging aanwezig te zijn. Dit zorgt er voor dat indien de vlam dooft, de gastoevoer blokkeert. De meeste branders die wij in het assortiment hebben zijn werkzaam op flessengas (propaan/butaan/LPG). Ook hebben wij enkele modellen op aardgas voor de aansluiting thuis in de keuken of in het restaurant. Veel modellen zijn vervaardigd uit gietijzer en hebben zo een oerdegelijke uitstraling. Hierdoor is de brander  zwaar maar ook zeer duurzaam! In de meeste gevallen voldoet een stalen wokbrander ook, tenzij je extreem zware pannen of ketels gebruikt.

 

Een 3 poot of toch een 4 poot?

 

Gebruikt u de wokbrander veel voor het wokken? Dan raden wij u meestal een 3 poot aan. Dit omdat een  wokpan een bolle bodem heeft. Een bolle bodem  valt mooier in een 3 poot dan op een 4 poot brander. Het is afhankelijk van de diameter van de brander maar in de meeste gevallen past een pan met platte bodem of bijvoorbeeld een grillplaat ook op een 3 poot. Bij een 4 poot wok brander daarentegen staat vaak een pan met een bolle bodem wat instabieler. Dit is eventueel te verhelpen door gebruik te maken van een wokring,  afhankelijk van de grote van het frame en de pandrager van de brander 

De meeste pannen met een platte bodem, of bijvoorbeeld een grote gietijzeren grillplaat staat zeer stabiel op een 4 poot wok brander.   

 

Wat kan ik allemaal met een wok brander?

Wokken, koken, grillen, braden of frituren, ontdek de veelzijdigheid van een wok brander. Ook zijn de wok branders zeer geschikt voor het brouwen van bier. Gedurende het gehele jaar kan de wok brander u van dienst zijn, denk aan in de zomer, lekker wokken in de tuin, of in de winter tijdens de jaarwisseling aan het bakken van heerlijke oliebollen in de schuur.

Benieuwd naar onze modellen wokbranders? Bekijk hier welke wokbranders wij te koop hebben.


Wok tips!

1. Behandel de pan elke keer als je de pan gebruikt;
Gebruik olie op het kookoppervlak van de wok en draai dit rond. Ververs vervolgens de olie. Zo maak je van je wok een pan met antiaanbaklaag.

2. Gebruik de juiste olie;
Gebruik olie met een hoog rookpunt zoals aardnotenolie, koolzaadolie (canola) of arachideolie, maïsolie, rijstolie, slaolie of zonnebloemolie.

3. Kijk verder dan roerbakken;
Gebruik de wokpan bijvoorbeeld om in te frituren of doe een bamboe stronk in de bodem van de wok, vul deze met water en ga op deze manier stomen.

4. Gebruik een spatel, schep, schuimspaan en pollepel;
Met deze tools bent u klaar om te wokken maar ook om te koken of te frituren.

5. Leer de toss.
Je duwt de wok van je af en tilt deze omhoog en klapt het eten naar je toe. Als je heel snel voedsel wilt koken, is het de manier om het te bereiden. Het is altijd een goed idee om eerst te oefenen zonder al te veel voedsel en olie in de pan. Je zou zelfs kunnen oefenen met slechts een salade erin.

6. Verdubbel het recept niet.
Als je meer voedsel wilt maken, is het niet beter om de hoeveelheden te verdubbelen van een wok gerecht. Als je teveel voedsel probeert te roerbakken, krijg je de schroeiende hitte niet. Er zal teveel vloeistof zijn. Het is beter om twee verschillende gerechten te maken, of om hetzelfde tweemaal te doen. Als je een maaltijd voor gasten bereid dan kun je beter niet het hele gerecht gelijk proberen te roerbakken. Wees selectief en bereid het in stappen.

7. De juiste timing.
Als je ingrediënten hebt die anders koken, doe deze dan apart en verwerk ze aan het einde. Op die manier krijg je niet de situatie dat iets rauw is en dat iets anders te gaar is.

8. Onderhoud de wokpan goed.
Wok pannen zijn praktisch onverwoestbaar. Als de wok een goede schoonmaak nodig heeft, geef hem dan een goede scrub. Maak hem schoon (zie handleiding) en verhit hem daarna opnieuw.

9. Geniet ervan.
Wokken is niet alleen lekker maar ook erg leuk. Geniet van de ervaring en verras jezelf en je gasten met de meest heerlijke gerechten en een brede lach

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »